Een fantastisch eerste Energiecafé

Er was grote belangstelling voor het eerste Energiecafé van Molenhoek op donderdagavond 25 januari; het Lees- en ontmoetingspunt kwam stoelen tekort voor de bijna 100 geïnteresseerden. Zij luisterden naar presentaties en dachten mee over energiebesparing en -opwekking. Het thema van deze eerste bijeenkomst was “Waar beginnen we?” – in ons eigen huis én in de samenwerking in Molenhoek. Verschillende sprekers brachten hun visie op dit thema.

Op de avond waarop de gemeenteraad instemde met de energievisie 2018 vertelde Sandra Schoonderbeek (beleidsmedewerker) dat ook de gemeente het belang van duurzaamheid onderschrijft; concrete plannen moeten volgen uit de energievisie en bestaan uit onder andere energiemarkten.

Laurette Bulkens (energieadviseur) vertelde over haar ervaring met de “appeltaartgesprekken” waarin ze bij mensen thuis de energierekening onder de loep neemt, en ging in op de vraag waar te beginnen en waarom. Zij maakte duidelijk hoe individuele verschillen in huis, maar zeker ook in motivatie, leiden tot verschillende antwoorden op deze vraag.

Ate Ploegmakers (Buurkracht) lichtte toe wat Buurkracht – een niet-commerciële tak van Enexis Netbeheer – voor Molenhoek kan betekenen. Buurkracht ondersteunt werkgroepen die zich gezamenlijk in een maatregel willen verdiepen om deze met en voor dorpsgenoten uit te voeren.

Jos van der Lint van Loket Duurzaam Wonen Plus gaf informatie over mogelijkheden voor subsidie en leningen.

De avond eindigde met drie thematafels over de onderwerpen waarvoor de grootste belangstelling bestond onder het publiek. Er ontstond een levendig gesprek tussen ervaringsdeskundige dorpsgenoten en geïnteresseerden in de thema’s zonneboiler, zonnepanelen en vloerisolatie.

Dat het onderwerp leeft, is duidelijk. Dit vraagt dan ook om een vervolg. Verschillende geïnteresseerden hebben zich aangemeld om bij te dragen aan een werkgroep of het volgende energiecafé in maart/april van dit jaar, waarin het thema zonnepanelen aandacht krijgt. Wellicht lukt het de werkgroep om met een concreet voorstel te komen om gezamenlijk panelen aan te schaffen. En natuurlijk zorgen we weer voor deskundige sprekers aan wie je je vragen kwijt kunt. En voor geïnteresseerden in andere onderwerpen: (vloer)isolatie zal later in het jaar zeker aan de orde komen, zo ook andere duurzame thema’s – laat ons vooral weten waar je interesse en je vragen liggen!

Wij bedanken de Dorpsraad, het LOP en haar gastvrouwen voor hun gastvrijheid, de sprekers voor hun inspirerende bijdrage, Barry Rooijakkers voor de fotografie en vooral al het publiek voor hun komst en enthousiasme!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.