Grote drukte bij Energiecafé #2 over zonnepanelen

Tijdens het 2e Energiecafé op donderdagavond 12 april stroomde de basisschool de Grote Lier opnieuw snel vol. Er werden circa 125 belangstellenden geteld voor het enige onderwerp van die avond: zonnepanelen. Vele vrijwilligers werkten achter de schermen mee aan deze avond.

Aftrap

Paul Meindersma, mede-initiatiefnemer van Energiecafé Molenhoek, deed de aftrap. Na het bedanken van de vele vrijwilligers voor flyeren en catering lichtte hij het programma van de avond toe en vertelde wat het Energiecafé de afgelopen tijd heeft gedaan. Hij kondigde alvast een nieuw café aan in juni over warmtepompen en een over isolatie in september.

Toelichting van gemeente

Yvonne de Rooij en Sandra Schoonderbeek van gemeente Mook en Middelaar lichtten toe dat zij met dit initiatief erg blij zijn en reeds participeren. De gemeente kijkt hierbij ook naar grotere projecten (‘grote daken’) en mogelijk een energiecoöperatie in het kader van de aangenomen energievisie.

Werkgroep Zonnepanelen

De inhoud van het café werd dit keer verzorgd door de werkgroep Zonnepanelen. Deze groep van vijf niet-betaalde vrijwilligers nam de gelegenheid zich even kort voor te stellen en te vertellen over hun motivatie.

Alles over zonnepanelen

De werkgroep had Sjef Jansen van Buurkracht Haps bereid gevonden om zijn strenge uitgebreide selectie en werkwijze voor het collectieve inkooptraject in Haps toe te lichten ter ondersteuning van de actie in Molenhoek.

Sjef wees de toehoorders op de vele criteria waaraan een installatie en ook de leverancier moest voldoen om in Haps als winnaar uit de bus te komen en te mogen leveren. Uitleg werd gegeven over de kwaliteit van de panelen, de verschillende omvormers, de invloed van de richting van het dak en de eventuele schaduw, maar ook dat (de dikte van) de bekabeling van invloed is op het rendement en het aantal te kiezen panelen.

Indien de zonnepanelen meer energie opwekken dan dat er nodig is, dan wordt deze tegen een veel lager tarief vergoed. Het advies van Sjef was daarom om niet meer panelen te kopen dan nodig is voor de elektriciteitsproductie voor eigen gebruik. Sjef raadde het ook af om, bij de huidige stand van zaken, te kiezen voor opslag in accu’s.

Al met al werd het duidelijk dat voor een goede installatie er behoorlijk wat komt kijken en dat is waar het Energiecafé, met advies van Sjef Jansen, de belangstellenden ter zijde staat: door de leveranciersselectie uit handen te nemen en door de – individuele – aanschaf te begeleiden. Uiteindelijk tekenen de deelnemers zelf het contract met de leverancier; het Energiecafé is enkel een adviserende partij.

Financiële aspecten van zonnepanelen

Na de pauze kwam Jos van der Lint van Loket Duurzaam Wonen Plus aan het woord en gaf uitleg over de financiële aspecten en mogelijkheden van een installatie. Voor particulieren bestaat er bij de provincie een aantrekkelijke leningsvorm (Duurzaam Thuis) en voor VvE’s is er nog (wel) subsidie. Ook werd aangegeven hoe de BTW (21%) teruggevraagd kan worden.

Collectieve inkoopactie

Tot slot gaf Barny Versteegen, namens de werkgroep, een toelichting over de volgende stappen van de werkgroep, zoals het ambitieuze tijdsplan om in de aankomende maanden te komen tot een leverancierselectie en plaatsing van de panelen.

Op de vraag wie er reeds belangstelling heeft werd door ca 40 personen de hand op gestoken. De aanwezigen konden een evaluatie / belangstellingsformulier invullen en daarmee gaat de werkgroep aan de gang.

Afsluiting

Hierna werden de sprekers en de aanwezigen bedankt voor deelname en aanwezigheid en gewezen op de volgende / andere initiatieven van het Energiecafé: warmtepomp en isolatie. Mensen die voor deze werkgroepen of andere hand- en spandiensten zich willen inzetten zijn nog steeds welkom bij het Energiecafé.

Voor meer informatie, vrijblijvend inschrijven op de collectieve inkoopactie en nieuwsbrief kan men de website Energiecafé Molenhoek bezoeken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.