Nieuwe tips voor SEEH subsidieregeling

De SEEH subsidiepot voor het nemen van isolatiemaatregelen aan de woning is nog lang niet op. Er is per 1 december 2019 is van de 84 miljoen nog ruim 82,5 miljoen beschikbaar. Door mee te doen met onze isolatieactie ontvang je ook nog korting!

Loket Duurzaam Wonen Plus krijgt regelmatig vragen van bewoners, die hun woning willen isoleren, over de SEEH subsidieregeling. Daarover nemen zij dan contact op met RVO om antwoord op deze vragen te krijgen. Hieronder volgen weer een aantal veel gestelde vragen en antwoorden, als aanvulling op een eerder bericht hierover.

Waarom zijn er minimale m2 geëist?

De subsidie stimuleert energiebesparing in bestaande woningen. Om ook zeker te zijn dat er subsidie wordt aangevraagd voor oppervlaktes die leiden tot energiebesparing is er per woningtype een minimale oppervlakte-eis per energiebesparende maatregel opgenomen in de regeling.

Komt een aanbouw of een nieuwbouw gedeelte van de woning ook in aanmerking voor subsidie?

Nee, de subsidie is bedoeld voor het nemen van energiebesparende maatregelen aan de bestaande thermische schil van de woning. Voor nieuwbouw of aanbouw aan de woning moet er worden voldaan aan het Bouwbesluit 2012. In dit bouwbesluit zijn eisen opgenomen over de isolatiegraad van de aanbouw/nieuwbouw. Aangezien deze eisen al wettelijk verplicht zijn, hoeven deze niet gestimuleerd te worden.

Hoe zit het met het vervangen van glas bij monumenten en de SEEH?

Voor een monument kan voor het vervangen van glas door hoogrendementsglas ook subsidie worden aangevraagd. Het is echter zo dat een welstandcommissie van een gemeente niet altijd toelaat dat het aanzicht verandert en dat kozijnen niet vervangen kunnen worden. In deze specifieke situatie kijken we graag even mee voor oplossingen.

Hoe kan het uitvoerdersformulier worden toegevoegd aan het e-formulier?

In het laatste tabblad van het e-formulier wordt gevraagd om het uitvoerdersformulier te uploaden. Dit kan met de knop “toevoegen“. Bij een aanvraag horen naast uitvoerdersformulier(en) ook de facturen en betaalbewijzen van de uitgevoerde maatregelen.

De belangrijkste oorzaken in verband met afwijzingen zijn:

1. De maatregelen zijn gestart voor 15 augustus

Deze maatregelen voldoen niet aan de voorwaarden en komen niet in aanmerking voor subsidie. Ga niet in op verzoeken tot anti-datering.

2. Opgave aantal m2 voldoet niet aan de voorwaarden

Dit is met name bij hoogrendementsglas en gevel- of spouwisolatie. Per woningtype zijn er minimale oppervlakte eisen, tenzij de maatregel voor de gehele woning wordt getroffen wordt voldaan aan de gestelde eis. Maar ook in deze situatie wordt er soms teveel aangevraagd. Alléén de bestaande thermische schil van de woning komt in aanmerking. Transformatie en woninguitbreidingen zijn uitgesloten van subsidie.

3. Isolatiewaarde voldoet niet aan de voorwaarden

Dit is met name bij dakisolatie, vloerisolatie en gevelisolatie. Hierbij gaat het om minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W], de waarde van het toegevoegde isolatiemateriaal zelf (Let op: het Zeer Energiezuinig Pakket heeft afwijkende eisen op basis van Rc-waarden.)

4. Onvolledigheid aanvragen

Bij de aanvraag dienen facturen, betaalbewijzen en een door het uitvoerende bedrijf volledig ingevuld en ondertekend uitvoerdersformulier van de getroffen maatregelen te worden bijgevoegd, inclusief foto’s. Nog te vaak ontbreken deze bijlagen of zijn ze onvolledig. Onvolledigheid kan in de beoordeling van de subsidieaanvraag duiden dat maatregelen mogelijk nog niet of niet zijn uitgevoerd. Deze documenten worden daarom alsnog opgevraagd door RVO. Volledigheid draagt bij aan een snellere afhandeling.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.